Dit document is beschikbaar gesteld door Aquariumvereniging Aponogeton Zeist www.aponogeton.nl

 

1.       Verlichting

2.       CO.2 (koolstof)

3.       Voedingselementen voor planten

4.       Waterbeweging

5.       Opbouw bodem

6.       Waterwaarden

7.       Filtratie/bacteriecultuur

8.       Organische belasting van het aquarium

9.       Visbezetting

10.     Vissen voeren

 

 

1. Verlichting Om aquariumplanten te laten groeien heb je niet veel licht nodig. Andersom bij meer licht dan nodig is raken de voedingstoffen sneller uitgeput, ontstaan er te korten en neemt de kans op algen toe.

 

  • belichtingsduur naar 8 uur meer is niet nodig voor een optimale assimilatie!
  • Afhankelijk van het aantal buizen en type bijvoorbeeld T8 of T5 Bij T5 verminder de sterkte met ca 20 tot 40%. Dit kan door ze te dimmen geen dimmer verwijderen van de reflectors dan wel even tijdelijk een deel afschermen door er een plaatje onder te leggen.

 

2. CO.2

CO.2  Uit CO.2 haalt de plant zijn koolstof behoefte bij een sterke en snelle planten groei raakt dit element snel op. Hierdoor stijgt de Ph en kunnen planten moeilijker voedingstoffen opnemen en als zij het al kunnen opnemen stagneert het proces door gebrek aan koolstof. Voor een goede plantengroei onder normaal belicht aquaria is een gehalte van 20 mg vrije CO.2 nodig. Het element kan je toevoegen door CO.2 te doseren of het toevoegen van Easycarbo. Easycarbo is een bron van vloeibare koolstof welke direct opneembaar is en geen invloed heeft op de Ph. Wel moet je het dagelijks doseren. Meer hierover bij punt 6 waterwaarden

  1. Controleer bij toevoeging van CO.2 het systeem.
  2. Bij het gebruik van een PH computer eik maandelijks de Elektrode en check wekelijks  je PH met een goede testerset.
  3. Bij problemen: hang een continu CO.2 meter in je aquarium om te checken of er ook echt voldoende CO.2 is. Verplaats deze meter ook eens naar de andere kant van het aquarium
  4. Gebruik je Bio.Co.2 maak 2 flessen 1 voor de even week en 1 voor de oneven week. Op deze manier heb je meer continuïteit en een grotere toevoer.
  5. Met een diffusor kan je de opname van CO.2 in het aquariumwater vergroten. Neem een vierkant bakje de oppervlakte moet ongeveer 1 a 2 % van je watervolume zijn. Een pvc einddop van 33 mm werkt goed en kan met een beetje handigheid met een klemmetje en een klein stukje u profiel aan een stabilisator worden vast gezet. Plaats deze in de buurt van de uitstroom zodat er onder de dop de waterstroming ideaal is.

3. Meststoffen

Eigenlijk moet je vooraf even verdiepen in planten bemestingsystemen. Welk systeem past het best bij jou, en jouw budget.

Zorg dat alle elementen altijd  aanwezig zijn, Nitraat, Calcium, Kalium, Magnesium, Fosfaat Daarnaast de micro elementen als mangaan, boor, en een klein beetje ijzer. Maar pas op met ijzer bemesting bij overdosering legt dit het mineralisatie en nitrificatie plat! Voor meer info hierover zie punt 7 filtratie en bacterien

Waterbeweging

Overal in het aquarium moet het water in beweging zijn. Zodat afvalstoffen worden afgevoerd en voedingstoffen worden aangevoerd. Plaats eventueel een stromingspompje voor voldoende stroming en bij een extern filter de in en uitstroom aan een kant zodat er als waren een cirkel ontstaat in het aquarium. Bij grote aquaria is het handig om meer instroming punten aan te leggen van de achterwand naar de voorruit en daar wordt het dan naar beneden gedrukt zodat er overal beweging ontstaat.

Filtering.

Belangrijk is dat afvalstoffen snel worden omgezet, zodat deze niet beschikbaar zijn voor Algen.

Organische belasting heeft een grote invloed op het groeien van Algen, naast een te kort of onstabiele CO.2 gehalte secu aansturing van de PH.

Hoe beïnvloed je nu de organische belasting.

Aquariumplanten inzetten die willen groeien en zuurstof produceren.

Visbezetting 1 gram op 3 liter netto aquariumwater.

Minimaal voeren en voer van goede kwaliteit( deze is duurder maar je hebt er minder van nodig) Bewaar voer donker en koel dan blijft de voedingswaarden beter behouden.

Invloed van silicium op de plantengroei: een hoog gehalte silicium heeft een negatieve invloed op het assimilatie proces. Aquariumplanten maken het proces niet af en lozen dan het halffabricaat, proteïnen/suikers. Dit is een niet zichtbare hoge organische belasting. Waterbedrijven voegen steeds meer silicium toe om de waterleidingen in goede conditie te houden

Onderhoud

Hevel regelmatig de bodem af.

Meet je waterwaarden PH en KH stuur deze aan op PH 6.8 en een KH van rond de 5.

Ververs wekelijk minimaal 10% afhankelijk van de belasting en het gekozen bemesting systeem. Bij de EI is het belangrijk om wekelijks 50% te verversen.

Maak regelmatig in elk geval eens in de 4 tot 8 weken het filter schoon.

Hieronder wordt verstaan de filtervliezen schoonmaken of vervangen, filtersubstraat of sponzen licht spoelen zodat mulm wordt verwijdert. Maar maak het nooit brandschoon.

 

Bij Aquariumvereniging Aponogeton is voor de aquariumbodem Rode FRanse Klei aanwezig. Moerasplanten weten dit te waarderen om deze klei extra ijzer bevat en ijzer en calcium de twee elementen zijn die voornamelijk door de haarwortels worden opgenomen.

Aansturen van het aquarium hier in is ons advies:

Nitraat aan te sturen op een gehalte tussen de 10 en de 15 mg. Fosfaat tussen de 0.5 en de 1 mg. PH rond de 6.8 af te stellen KH rond de 5

Bevat jou leidingwater veel silicium, er zijn harsen waarmee je dit uit het water kan filteren. Door te werken met een oude pomp kan je het verse water over de hars laten lopen zodat het gehalte wordt vermindert. Doormiddel van osmose en een extra houder voor het verwijderen van silicium wordt het geheel verwijdert.

Bij Aquariumvereniging Aponogeton kunt u als lid voordelig alle meststoffen aanschaffen die nodig zijn voor een goede plantengroei. Bent u actief dan verdiend u op deze wijze al snel uw contributie terug. U verkrijgt een prachtige ontwikkeling van uw aquariumplanten en de algen worden geminimaliseerd.