Geschreven door: Kaylee Dolleman
Hoe moet je een aquarium opstarten?
Je bent nieuw in deze hobby en wilt graag een aquarium opstarten, Maar hoe begin je? Wat heb je nodig? Wat voor ’n soorten aquaria zijn er?

Laten we bij het begin starten:
Je hebt besloten een aquarium te houden, Dan moet je natuurlijk ook beslissen welke maat bak je kwijt kan en waar je hem plaatst, Let wel op: neem geen kom, kommen zijn te klein voor vissen en doordat een kom rond is, zien de vissen het licht anders, wat erg stressvol is.
Aquaria houden is wel een hobby waar je geduld moet hebben, dit is namelijk erg belangrijk, je kan niet zomaar vissen toevoegen de eerste dag, in verband met de nitrietpiek die komt in de eerste weken na de opstart, maar dit leg ik later uit. Bij een aquarium is het zo: hoe groter, hoe makkelijker, omdat in kleine bakken de waterwaarden minder stabiel zijn dan in grote bakken.

Oké. Je weet welke maat aquarium je wilt, Nu raad ik aan om te kijken naar wat voor ’n soort aquarium je wilt, wil je een gezelschapsbak, koudwater bak, een “Hollandse plantenbak”, een biotoopbak, speciaalaquarium, een aquascape, garnalenbak of een stap moeilijker: brakwater en zeewater bakken (hier ga ik het verder niet over hebben in dit artikel, het gaat over de zoetwater bakken).

Wat een termen, maar wat is nou wat, nou, laat ik het maar kort uitleggen:
Gezelschapsbak: Deze zie je veel bij beginners, dit is een bak met vissen en planten uit verschillende werelddelen, maar waarbij de vissen wel allemaal bij elkaar kunnen qua waterwaarden (temperatuur, pH, gH, dit is heel belangrijk en hier moet je altijd op letten, ongeacht de soort bak, je wilt bijvoorbeeld geen koudwater vis zoals een goudvis bij (sub)tropische vissen plaatsen zoals een neon-tetra en een maanvis). De meeste bakken zijn geschikt als gezelschapsbak.
Koudwaterbak: Iedereen kent wel de goudvis en sluierstaart, dit zijn voorbeelden van vissen die op koud water leven, De Goudvis moet ivm de grootte in een vijver en een sluierstaart kan je beter in een bak van minimaal 1.20 houden.
Hollandse plantenbak: Deze bakken zie je steeds meer, bakken die helemaal vol staan met planten, erg mooi om te zien, Maar je moet ook goed opletten mbt plantenvoeding en eventuele toevoeging van CO2.
Biotoopbak: Een biotoopbak is een bak die ingericht is naar de natuurlijke biotopen van de vissen, de samenstelling van de vissen kunnen op meerdere manieren: Ze moeten bij elkaar in het wild zwemmen (zo zijn er sites waar je de coördinaten kan vinden van waar vissoorten gevonden zijn), ze moeten uit dezelfde rivier komen, uit dezelfde land of hetzelfde werelddeel. Voorbeelden van dit soort bakken zijn: malawi en tangyanika bakken, Azië bakken, bakken die ingericht zijn naar bijv. Rio Orinoco.
Speciaalbak: Dit is een bak die ingericht is om 1 soort te houden, voor vissen zoals roofvissen, maar ook kogelvissen is dit erg belangrijk.
Aquascape: Dit soort bakken worden steeds populairder, Dit is een kunstvorm van de natuuraquaristiek. Je gebruikt hiervoor vaak maar 1 soort hout en steen.
Garnalenbak: Een speciaalbak, maar dan om garnalen te houden, let hierbij op dat de garnalen niet kruisen.

Oké, je weet nu wat voor ’n soort bak je wilt, maar wat moet je dan allemaal erbij kopen? Over het algemeen is het bijna gelijk voor iedere soort bak, hieronder plaats ik het lijstje met wat je nodig hebt als je het aquarium ga opstarten:
– Het aquarium
– Bodem -> Zelf raad ik aan filterzand, dit slibt namelijk niet snel dicht, Daarnaast kan je iedere soort vis houden en bij grind raad ik bodembewoners (zoals corydoras en kuhlii’s) af, omdat de meeste grindsoorten ervoor zorgen dat de baarddraden afslijten. Als je grind wilt, moet je zorgen voor een mooie afgeronde korrel, die niet scherp is.
– Filter + filtermateriaal, zorg er sowieso voor dat het filter je aquarium 3x per uur filtert (ik behandel dit in een later artikel)
– planten (bij een malawi/tangyanika speciaalbak hoeft dit niet), neem aan het begin alleen maar snelgroeiende planten, de langzaam groeiende krijgen namelijk bij de opstart vaak last van algen.
– Plantenvoeding, ik raad zelf een losse plantenvoeding en kleibolletjes aan, en geen voedingsbodem.
– stenen/hout, Hout moet je niet koken, hierdoor gaat de vezelstructuur kapot, wat ik zelf doe is het even onder de warme kraan houden en een afwasborstel erover heen halen. Daarna doe ik het er zo in, ik vind de bruinige kleur die hout afgeeft namelijk niet erg. Andere laten het eerst nog even weken in een emmer, zodat het gelijk naar de bodem zakt (ik maak er gewoon een steen aan vast als hij niet gelijk zakt) en het stuk hout minder kleur afgeeft. Stenen behandel ik eigenlijk hetzelfde, even onder de warme kraan en een afwasborstel erover heen halen, maar ik test de stenen ook op kalk, door de steen even in azijn te leggen.
– thermometer
– verwarming
– eventuele andere decoratie
– tijdschakelaar voor de verlichting
– verlichting als er geen verlichting bij je bak zit.
– voer
– schepnetje
– tuinslang om water te verversen, voornamelijk handig bij de grotere bakken.
– emmer speciaal voor je aquarium
– No2 testsetje, teststrips of een volledige testset. Zelf vind ik de volgende waardes het belangrijkste: pH, kH, gH, No2, No3, NH3/NH4

Vissen staat er nog niet op, dit omdat de vissen pas na het “indraaien” in het aquarium mogen.

Oké, je hebt de spullen gekocht, Nu kan je beginnen met het plaatsen en inrichten van het aquarium. Het inrichten gaat natuurlijk naar eigen wens, maar ik leg wel uit hoe ik begin met het inrichten:
Als eerste spoel ik de bodem meerdere malen (tenzij het een soil of een andere bodem is die je niet mag spoelen, zand en grind moet je wel spoelen), om te zorgen dat er geen vuil van de bodem komt als je het aquarium vult met water. Zodra het zand schoon is, doe ik hem in het aquarium.
Daarna plaats ik het filter (deze heb ik van te voren goed ingericht met de goede filtermateriaal) en kijk ik waar de verwarming moet komen en begin ik met de hardscape. Hierbij leg je het hout, de stenen en eventuele andere decoratie in de bak. Zodra ik hiermee klaar ben, vul ik de bak voor ongeveer 1/3de deel –als je gaat vullen raad ik aan een bord oid in de bak te zetten, zodat het water niet direct op het zand komt- en ga ik beginnen met het planten van de lagere planten. Als je de planten gaat planten, moet je wel ervoor zorgen dat het steenwol en de plastic bakje eraf zijn. Zelf haal ik de steenwol eraf door het in een bakje water te houden en dan het voorzichtig eraf te trekken. Zodra dit is gedaan, haal ik een deel van de wortel eraf, waarna er nog ong. 2 cm wortel over is. Zodra dat klaar is, vul ik de rest van het aquarium bij en plant ik de rest van de planten. Als het goed is heb je nu dus de bodem, planten, hout/stenen/andere decoratie, het filter en de verwarming in het aquarium. Sluit nu het filter aan, zet de verwarming aan, steek de stekker van de verlichting in de tijdschakelaar, zet deze voor nu aan op 6 uur (kijk zelf even welke tijden je wilt) en kan je beginnen met het wachten, dit duurt het langste. Doe dagelijks een klein stukje voer in de bak, voor de bacteriën. Tijdens het indraaien moet je geen water verversen en andere rare dingen doen met de bak.

Oké, je bak is aan het indraaien, nu ga je kijken voor visjes. Het is belangrijk dat je zorgt dat je van iedere soort vis genoeg qua aantallen hebt (dus een schooltje >8, groepjes >8, solitair = 1, harem = 1 man, meerdere vrouwen) en dat ze dezelfde waterwaardes nodig hebben. Dit is veel werk, maar het zorgt er wel voor dat je blije en gezonde visjes hebt.
Waar moet je op letten bij het samenstellen van een visbestand?
Je moet sowieso letten op je bakmaat, je kan niet zomaar 100 visjes in een aquarium gooien “omdat het kan”, je moet echt letten op de aantallen, omdat een aquarium vaak niet zo heel groot zijn, een aantal keren wordt ververst per week en maar een beperkte filtering heb. Door een teveel aan vissen krijgen ze eerder stress, waardoor ze ook eerder dood gaan. De volgende “sommetjes” worden hiervoor gebruikt:
1. 1 cm aan vis (volwassen lengte v/d vis) = 1 liter aquariumwater
Voorbeeld:
je bak is 80*35*40, dit is 112 liter (80*35*40=112000, 112000/1000=112), oftewel je kan 112 centimeter aan vis in je aquarium.
2. neem de oppervlakte van je aquarium (LxB), deel dit door 64 en daarna vermenigvuldig je het met 2,5.
Voorbeeld:
je bak is 80*35*40, De oppervlakte hiervan is 2800cm2. Daarna gebruik je de volgende som: 2800/64*2,5=109,38 . Dit betekend dus dat je ongeveer 109 centimeter aan vis in je aquarium kan doen.
Ga bij beide uit van de volwassen lengte, verder moet je ervoor zorgen dat de vissen 10x hun eigen lichaamslengte kunnen zwemmen, oftewel een vis van 6 cm moet minimaal in een 60 cm bak, 8 cm = 80 cm etc.
De “sommetjes” die hierboven zijn benoemd, zeggen niet alles, dit omdat onder andere de filtering ook een rol speelt in hoeveel vissen je kan houden.
Zelf zou ik kiezen voor 1 á 2 soorten middenbewoners, 1 soort bodembewoner, 1 koppelvis (al ligt dit aan de bakmaat) en 1 soort oppervlaktevis.
In kleine bakken raad ik aan 1 soort middenbewoner en 1 soort bodembewoners OF oppervlaktevis te nemen, verder eventueel nog een visje die overal zwemt. Zorg ervoor dat je ook op de soorten vissen let, niet dat je vinnenbijters bij vissen met lange vinnen zet of dat je roofvissen bij je vissen zet.
Op de facebookgroep Mijn Aquarium, Jouw Aquarium kan je om hulp vragen met het maken/controleren van het bestand, hier zijn genoeg mensen die je kunnen helpen en je eventueel tips kan geven.

Na ongeveer 2,5/3 weken moet je beginnen met het meten van de NO2, dit om te kijken of de nitrietpiek is geweest. Deze komt rond 2,5 á 3 weken in je bak. Zodra je er al gelijk vissen in zet, komt het eerder, maar het is ook dodelijk voor je vissen en je wilt natuurlijk niet dat je pasgekochte vissen daardoor sterven.

Oké, de NO2 waarde staat inmiddels na de piek al een aantal dagen op 0 en de rest van de waardes zijn ook goed (ligt aan de vissen die je hebt, hoeveelheid planten etc). Nu kan je beginnen met het toevoegen van de vissen, neem hier de tijd voor, doe niet alles in 1 keer, doe 1 soort per keer en ongeveer 10 visjes per keer.

Oké, je hebt vissen gekocht, Wat nu?
Zelf zet ik de vissen over door ze over te druppelen, ik leg de zak met vissen in m’n aquarium, knip een klein stukje open in de zak (aan de bovenkant bij de knoop). Boven op het aquarium zet ik een bak met water vanuit het aquarium, in de bak doe ik een uiteinde van een slangetje, in dit slangetje zit een knoop, waarmee je de snelheid van de druppels kan bijstellen. Dan zuig je aan de andere kant van de slang, zodra het water druppelt, kan je de andere uiteinde van het slangetje in de zak doen. Na ongeveer 1 uurtje is er genoeg gedruppelt en zet ik de vissen over, door ze uit de zak te halen en in het water los te laten, giet geen water vanuit de zak over in je eigen bak.

Nu kan je genieten van je aquarium, maar er moet natuurlijk ook nog onderhoud doen.
Het beste is om wekelijks een bepaald aantal liter te verversen, al is de mening over de hoeveelheid en frequentie van het verversen erg verschillend. Verder moet je letten op de algen, en natuurlijk je vissen in de gaten houden op ziektes, dit moet je natuurlijk dagelijks doen, je let dan op het gedrag, maar ook of het uiterlijk van de vissen veranderen. Over het algemeen maken de meeste mensen het filter te snel schoon, doe dit pas zodra de stroming verminderd. Maak ook niet alles schoon, maak alleen de watten schoon in een bakje met aquariumwater, om te zorgen dat er niet te veel bacteriën weg gaan.

Als je op-/aanmerkingen heb kan je een mail sturen naar: Mijnaquarium2014@hotmail.com
Voor vragen kan je ook een mail sturen of vragen op de facebookgroep