Topic gemaakt door :  Steven Opbrouck

 

Wij adviseren van minimum te starten met een aquarium van 25 liter. Alles wat kleiner is geeft schommelende waterwaarden, en daar houden garnalen niet van!

 • Hoe lang moet ik het aquarium laten draaien voor ik er garnalen kan in plaatsen?

Respecteer ALTIJD een periode van minimum 4 weken vooraleer u er garnalen in plaatst. Dat is de tijd die de bacteriën nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. U kan gerust een filterstart medium gebruiken ( in de zin van: vloeibare bacteriën die wat mee helpen ).

 

Als u gaat voor de NEOCARIDINA soorten ( vuurgarnaal – rode sakura – blue fairy… ), dan kan u opteren voor een zand of grind bodem. Voor hen kan u leidingwater gebruiken.

Hun waterwaarden: KH: 5 PH: 6.5 – 7.5 GH: 7 – 12 C: 20 – 22°

Best ook altijd eerst eens even het water testen!

Gaat u voor de CARIDINA soorten ( crystal red – taiwan bee… ), dan opteert u best voor een PH verlagende en stabiliserende bodem. Voor hen gebruikt u best osmosewater, aangelengd met minerale zouten om de GH waarde te verhogen naar 6.

Hun waterwaarden: KH: 0 – 2 PH: 5.2 – 6.8 GH: 6 – 8 C: 20 – 22°

Best ook altijd eerst eens even het water testen!

 • Welke planten mag ik allemaal gebruiken?

U kan in principe alle planten gebruiken die u maar wenst. Garnalen vertoeven heel graag in mos, door de fijn bladerige structuur en bladdichtheid is het een waar paradijs om etensresten te vinden en zich te verschuilen. Doch echter willen we u waarschuwen dat als u planten gaat kopen in de handel, deze steeds zijn behandeld met slakken dodend gif… dus, u plaatst de planten best enkele dagen in een emmer en spoelt deze dagelijks met vers water. Dan mag u ze in de aqua plaatsen. Let op voor volgende planten: CABOMBA en ANUBIAS! De cabomba plant heeft de eigenschap van het slakkengif op te slaan in de stengel, dus wanneer die gesnoeid wordt komt het gif vrij met alle gevolgen van dien.. Anubias heeft een natuurlijk gif in de wortel zitten, dus als u deze wenst te snoeien best even uit de aqua halen, goed afspoelen en dan terug plaatsen. Veder wensen we ook even te waarschuwen voor een voedingsbodem voor planten. Deze bodems geven bepaalde zuren af aan het water, en deze worden niet goed verdragen door sommige garnalen, met een regelmatig eentje dat sterft tot gevolg.

 • Mag ik CO2 toevoegen?

Je kan en mag CO2 toevoegen bij garnalen. Doch echter is het aangewezen van dit niet te doen bij caridina garnalen, daar CO2 toch kan zorgen voor enige schommelingen in de Ph waarde. Zij zijn daar heel gevoelig voor. Heeft u neocaridina garnalen, dan kan u dit zonder problemen gaan toepassen.

 

 • Welke filter is er geschikt voor garnalen?

De filter op zich vormt niet zo echt het probleem, het zijn de inlaatgroeven ( waar het water in de filter wordt gezogen ) die het probleem vormen. Weet dat een garnalenjong zeer klein is, en dat ze zonder moeite kunnen opgezogen worden. Er zijn steeds geschikte (garnaal veilige ) filters te vinden in de gespecialiseerde handel. Voor een 60L aquarium volstaat het dat je een “ garnaalveilige “ filter aanschaft die een 400L water per uur filtert. Indien u over een externe filter beschikt is het aan te raden van de aanzuigbuis “garnaalsafe “ te maken. Je kan dit doen door middel van een nylonkous ( bruin van kleur, want zwart bevat toxische stoffen! ) erover te doen. Zo kunnen er geen jongen opgezogen worden.

 

 

 • Is er een bepaalde verlichting nodig voor garnalen?

Voor garnalen is het reeds genoeg dat ze het verschil kunnen maken tussen dag en nacht. Maar als u met planten werkt is het aan te raden van een goed verlichting te voorzien. Een goeie led lamp kan reeds volstaan. Garnalen trekken zich er niets van aan hoe sterk of zwak het licht ook is.

 • Hoeveel garnalen moet ik in mijn aquarium plaatsen?

Wij adviseren altijd van minimum 10 garnalen aan te kopen. Weet dat dit echte groepsdieren zijn! Ook op het feit dat als uw aquarium beplant is zal u als je er 5 garnalen in plaatst ze bijna weinig of nooit zal zien.. Het is nu natuurlijk niet de bedoeling van er direct 50 aan te kopen.. ze zullen zich door te kweken wel vermeerderen… Maar reken op een aquarium van 30 liter toch zeker op een 15 tot 20 garnalen in aankoop.

 • Ik zie allemaal “dode” garnalen liggen?

Garnalen die net zijn overgeplaatst in een nieuw aquarium zullen vervellen. Dit wil zeggen dat ze hun oude pantser afwerpen. Kleine garnalen en jongen doen dit elke dag. Ze doen het om te kunnen groeien of als ze in ander aquarium terecht komen. Je mag die vervellingen laten liggen, omdat deze veel voedingsstoffen bevatten om hun nieuwe pantser terug te vormen, eten ze die terug op. Ze zullen in hun “korte “ leven een 15 tal keer vervellen. Vervellen is voor garnalen dus ook doodsoorzaak nummer 1, als ze er niet uit raken stikken ze eigenlijk in hun eigen pantser. Mocht u getuige zijn dat een garnaal niet door de vervelling raakt, dan kan u een bruissteen plaatsen en een waterwissel doen met koud water.

 

 

 • Wat eten die garnalen allemaal?

Garnalen zijn echte opruimers in het aquarium. Ze eten dan ook bijna alles. Je kan ze ( MET MATE ) groenten gaan geven, zoals: komkommer, spruiten, paprika… Deze laat je nooit in het aquarium liggen! Groenten kunnen het water enorm gaan belastten, dus daarom haal je ze best na een aantal uur er terug uit. In de gespecialiseerde handel kan je tal van soorten droge sticks krijgen die al deze groenten bevatten, maar die hebben geen invloed op de waterkwaliteit. Hoeveel u dient te voederen is echter een beetje leren… Als je er eten in gooit en ze komen er niet direct op af, dan ben je aan het over voederen, ja mag dan gerust nog een dag wachten om eten te geven. Weet dat er in het aquarium veel meer aan eten te vinden is dan dat wij zien… Het wordt soms wel eens vermeld dat garnalen graag fruit eten, gelieve dit echter niet te doen. Door het hoge suikergehalte in bepaalde fruitsoorten, zal dit beginnen gisten in hun maag en leiden tot sterfte.

 

 • Hoeveel en hoeveel keer ververs ik het water?

Als je een aquarium hebt met enkel garnalen is het aangewezen van niet zoveel water verversingen te doen. 1 keer 10% om de 14 dagen is genoeg. Weet dat garnalen opruimers zijn en dat deze quasi niets vervuilen. Heb je een aquarium met garnalen en vissen zou ik die 10 – 20% elke week doen.

 • Wat is giftig voor garnalen?

Huizen die beschikken over koperen leidingen en dakgoten kunnen zonder het te weten garnalen laten sterven. Ze zijn heel gevoelig aan CU of koper. Doordat water een tijd kan stilstaan in koperen leidingen bestaat de kans dat er zich derivaten van het koper gaan mengen in het water, die u dan zonder het te weten gaat toevoegen in het water. Ook bepaalde planten voedingen worden niet goed verdragen bij garnalen. Met name easy carbo wordt zeer slecht verdragen bij alle garnalen, dus let daar mee op.

 • Nog even kort meegeven:

Garnalen worden steeds populairder. Je vindt ze dan ook al in menig aquarium terug. Doch willen we echter waarschuwen van u voldoende te informeren vooraleer u garnalen in uw aquarium plaatst…

De vragen die je je zelf eerst eens kan afvragen:

 1. Kunnen die wel bij mijn vissen?
 2. Beschik ik over voldoende kennis omtrent de dieren?
 3. Heb ik wel geduld genoeg?

 

 1. Weet dat jongen van een garnaal slechts 1.5 mm groot zijn, en dat ze zelfs door een guppy vis als lekkernij worden beschouwd. Mits u over voldoende schuilplaatsen beschikt en zeer snel kwekende garnalen hebt kan de populatie zich in stand houden. Welke vissen kunnen perfect bij garnalen: corydoras pygmeus – alle micro rasbora soorten. Al de rest in feite niet! Er bestaan ook grotere soorten garnalen die dan wel bij ( zo goed als ) alle vissen kunnen, maar nu hebben we eens de meest voorkomende soorten besproken.
 2. Op het internet vindt u reeds zeer veel informatie over garnalen. Op facebook heeft u tientallen “ forumgroepen” waar u terecht kan, het is dus een must om u eerst een wat in te lezen vooraleer u overgaat tot aankoop van garnalen en vissen ook! Het zal u veel geld en stress besparen…
 3. Garnalen vragen nu eenmaal veel geduld. Ze leven ongeveer een 2 jaar en iedereen wil natuurlijk niets liever dan dat ze massaal gaan zorgen voor nageslacht. Maar de kweek met garnalen kan je nu eenmaal niet forceren, vandaar dat we steeds zeggen geduld te hebben, eens ze beginnen met kweken is er geen houden meer aan…