Geschreven door: Kaylee Dolleman

Wetenschappelijke naam:
Ichthyophthirius multifiliis.
Nederlandse namen: Witte Stip, Ichtyo
Nomenclatuur: protozoa/stam ciliophora/klasse ciliata/orde holotrichalevensloop
Het is een eencellige parasiet uit de groep van ciliaten. De parasiet is altijd latent aanwezig in je bak, maar dit is niet met het blote oog zichtbaar. Ze bevinden zich in een soort sluimer stand. Zodra er dingen gebeuren zoals grote temperatuurverschillen, of een slechte water kwaliteit, of verzwakt door eventueel vervoer dan gaan ze op zoek naar een gastheer, omdat de weerstand van de vissen minder is, zullen zij binnen 24 tot 48 uur een nieuwe gastheer moeten vinden anders sterven de jonge stippen. Zodra ze een gastheer hebben gevonden, dan bijten ze door de slijmhuid heen en zetten zich vast op de gastheer, de slijmhuid gaat dicht en de stippen zijn door de medicijnen niet te vernietigen. Dan veranderen ze in cysten die in de slijmhuid zitten als witte stippen. Hier zijn ze nog niet behandelbaar. Je moet er eerst voor zorgen dat ze onder de slijmhuid vandaan komen. Zodra de cysten eronder vandaan zijn, barsten ze open en komen de jonge parasieten er uit en kun je ze behandelen.

Hoe ontstaat het?
Het ontstaat door te veel stress (na bijvoorbeeld transport), grote temperatuurverschillen, slechte waterwaardes, slechte voeding, en te koud water verversen. Winkels kopen altijd veel vissen in voor feestdagen, waardoor er een grotere kans op stress is, dus een grotere kans op stip).

Als je water ververst, doe dit dan altijd een graad warmer dan je aquarium als je veel ververst, in een beginnend aquarium of als je vissen een verlaagde weerstand hebben. Zodra de vissen in topconditie zijn kan het ook iets kouder, zodat je een regenbui na kan doen.
Symptomen:

  • Allemaal witte stippen op het lichaam, kieuwen en vinnen (onderhuids)
  • Bij beginnende stip zullen ze zich overal tegenaan gaan schuren,
  • In een later stadium, worden ze suffig maar dat hoeft niet. Op het laatst zullen andere vissen inmiddels besmet zijn, en zullen de eerste slachtoffers gaan vallen.

Behandeling:
Een tijdelijke verhoging van temperatuur, zal het proces versnellen, waardoor de cysten sneller vrij komen. Het is een fabel dat je de temperatuur naar 30 graden moet , wel zal een lichte verhoging het proces versnellen en de cysten sneller in het water te recht komen., zodat je ze kan bestrijden. Hierbij wel opletten of dit mogelijk is bij het vissenbestand. De meeste normale middelen uit de winkel zullen en goed resultaat bieden. In enkele gevallen is stip te bestrijden met zout, maar dan zul je echt veel zout tor moeten voegen. Zout zal de parasieten uitdrogen. Maar de cysten zullen weer in de grond terecht komen. Omdat het verder de parasieten niet dood. Als je medicijnen de ziekte weer gedood heeft kunt u de hebt de temperatuur weer omlaag brengen.
– medicijnen zoals: JBL Punktol Plus 125 of 250, Sera Costapur, Exit, FMC, methyleenblauw.
– UV-lampen.
Nog een belangrijk feit is dat veel medicijnen in samen werking met zout dodelijk kan zijn. Bij gebruik van medicijnen de bijsluiter lezen. Verder altijd het actieve kool eruit halen. Daarnaast nooit meerdere medicijnen tegelijk gebruiken, tenzij het anders vermeld staat in de bijsluiter.

witte stip 1 witte stip 2

Nabehandeling:
Als je medicijnen hebt gebruikt, na twee dagen 25/30 % van het water verversen. Daarna moet je voor +/- 24 uur filteren over actieve kool. Hou verder ook tijdens en na de behandeling de waterwaardes in de gaten.

Gebruikte bronnen:
https://www.jbl.de/nl/online%20hospital/pict_diag_groups/visziekten-bepalen-en-genezen
http://www.bassleer.com/diagnose_visziekten
http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/witte-stip-ichthyopphtirius
Bron linker foto: http://www.aquariumfans.nl/witte-stip-herkennen-en-genezen
Bron rechter foto: http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/witte-stip-ichthyopphtirius
Bron foto levensloop: Bassleer

geverifieerd door N. de Vos